Thord bloggar

Jaha, då var mat koman nästan slut, men än ser jag inte botten på kylskåpet. Jag undrar varför jag köpte mat innan nyår? Det var klart onödigt! 🙂

När jag efter nyår började kunna se slutet på alla matrester så blev det julafton igen (dom firar den 7 Januari), och om jag tyckte att nyårsbordet var stort så hade jag aldrig sett julbordet… Det började med en midnatts mässa klockan 12 på natten. Jag är inte religiös men deras kyrkor går inte av för hackor, det kan jag lova. Så efter klockan 01 så kom vi hem och det hade förbereds lite ”lättare” mat. Alltså lite sallader och olika röror. Klockan 8 var det då dags för julfrukost och det var som vilken hotellfrukost som helst! Sedan satt vi och smälte maten i några timmar och bara pratade, det kom en massa gäster som var nyfikna på mig och väldigt imponerade över att jag kan göra mig förstådd på Ryska (den blir bättre och bättre för varje dag). Så framåt två tiden var det dags för middag och jag stönade när jag så bordet. Att dom gillar mat, det visste jag ju redan. Men, nu hade hon gjort en traditionell jul middag för min skull och det innebär tolv maträtter, en för varje lärjunge till Jesus. Efter att ha ätit i ca tre timmar (jag skojar inte) så sa jag att jag skulle gå in till mig och ”smälta maten”, jag vaknade på soffan dagen efter… 🙂

Kylan har börjat släppa taget nu och det är ”bara” 5-8 minus (det är torrare luft här) så dagarna har bestått i att promenera runt på stan och tittat i affärer sitta på olika kaféer. Men jag har lovat mig själv att det är dags att ta tag i träningen igen (typ varje gång jag har ätit en bakelse) 🙂 Så jag är på gång med det, nu ska jag bara betala gym kortet och sätta igång…

Och inte blev det någon skridsko åkning heller efter nyår, det var en riktig köldknäpp här, med temperaturer ner mot -21 😦 Så det blev att sitta inne i någon dag till. Jag klagar inte för att jag hade både godis, chips och lite öl 🙂

Men jag skulle kanske försöka beskriva staden jag bor i, det kan ju vara artigt att presentera sig, menar jag 🙂

Jag bor alltså i en stad som heter Bila Tserkva som ligger ca 8 mil från Kiev, det tar ca 1,5 timmar med buss från tåg stationen i Kiev.
(Hur jag hittade hit är en rolig historia i sig själv, men den kan vi ta lite senare.)
Staden har ca 200-250 000 invånare och är en medel stor stad i landet, den är lite av en student stad. Om jag skulle jämföra med någon Svensk stad så är Uppsala närmast.
Här finns det många utlänningar som studerar både språk, it kunskap och en massa annat jag inte förstår mig på. Men staden är nog mest känd för Alexandria parken (om vi bortser från allt som har med WW2 att göra).

Men, nu struntar vi i det och koncentrera oss på staden. Det är väldigt stora skillnader på allt här faktiskt. Den största skillnaden är byggnaderna. Det syns på en gång om huset är gammalt eller nytt (nytt är från 80 talet och framåt). Det finns många ”miljon projekt” och dom är större än våra Svenska. Jag pratar om lägenhets hus som har 3-400 lägenheter. Och det är 100 % bostadsrätter. Om man som jag ska hyra så gör man det direkt av lägenhetsägaren, det finns alltså inga hyresbostads företag. Men dessa hus är ofta väldigt eftersatta på utsidan, i alla fall enligt Svenska mått. På insidan är det som vanligt, vissa är topp renoverade och vissa inte alls. Något som jag tycker genomsyrar alla dom husen är stress, det syns att det skulle gå fort och tänket var ”det duger”. Så trottoarer och gångbanor är under all kritik och vägarna är dåligt underhållna i dessa områden, men det funkar och duger 🙂
Men det som jag har svårast med att lära mig, det är vattnet. Vattnet i kranarna är inte drickbart. Så allt dricksvatten måste köpas. Nu är det inte så dyrt (i mina ögon). En liter väldigt gott mineralvatten kostar 1 UAH (ca 40 öre) om du har med dig egen flaska. Men det känns väldigt ovant att inte kunna göra som hemma och dricka ur kranen i köket.
Men nu ringde telefonen och jag blev påmind om att jag har lovat att åka pulka (och slå ihjäl mig). Så det är väl lika bra att klä på sig dom varmaste kläderna jag har och visa att vi Svenskar minsann är bättre på pulka än Ukrainare 😀

Jag skriver mer lite senare om jag kan. Jag har en förmåga att alltid göra mig illa 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s