Terrordåd

Jag och en kollega slutade 15 igår och gick till tunnelbanan för att åka hem. Sätter oss i en vagn och hör hur föraren säger i högtalarna att han fått veta att polisen förbjudit tunnelbanorna att köra förbi Hötorget och centralen. -Jag vet inte…. Men nåt har hänt på centralen, kanske ett terrordåd, säger han.

Jag bara satte handen för munnen och bara stirrade på min kollega. Hon reagerade snabbare än jag och sa att vi skyndar oss upp och tar bussen i stället. Så vi rusar upp och ställer oss vid busshållplatsen. Under tiden ringer hennes man och säger att han tycker hon ska ta en taxi hem, så hon går iväg och jag står kvar. Kommer på bussen som kommer, och alla på bussen har sina mobiler på och både hör och läser om vad som hänt. Alla på bussen pratar med varandra om vad som hänt och vad man vet om det.

Efter ett tag så pratar alla om att det varit skottlossning på Fridhemsplan. Vi blir, om möjligt, ännu mer chockade! Jag tänker att det är bättre att gå av bussen innan den kommer till Fridhemsplan. Överallt går det folk. Jag har aldrig sett så många människor överallt på Stockholms gator! Och alla pratade med varandra. Man frågade vad de visste, vart de ska, hur gör man nu. Jag trodde då att tunnelbanan skulle gå, jag hade passerat T-centralen och Hötorget och trodde att de gick för övrigt. Men de gjorde de ju inte. Så nu var jag strandad i stan och kom inte hem. Jag ringde till Anna-Lotta som bor i närheten av där jag var. Hon hörde inte mig när hon svarade. Så vi la på och jag försökte ringa igen. 3 gånger bara kopplades samtalet ner och 4:e gången fick jag besked att abonnenten inte hade telefonen på. Jag antar att det var så många som ringde samtidigt att nätet var överbelastat. Jag provade att skicka ett sms och det gick fram! De var hemma och jag var välkommen till dem. Så jag började gå. En del affärer på vägen var stängda och folk stod förundrat och försökte komma in.

Det kändes otroligt bra att komma till goda vänner och inte vara själv, när jag kom till Anna-Lotta och Åke! De hade TV.n på och vi lyssnade på vad som hänt och var, självklart, upprörda! Både deras telefoner och min plingade oavbrutet. Alla ville veta att vi var i säkerhet. Pappsen ringde och var orolig, vänner skrev på Facebook och sms:ade.

Efter ett tag ringde Anna-Lotta till mataffären för att höra om de hade öppet. De hade fått direktiv av polisen att stänga men skulle öppna igen om 30 minuter. Så vi gick och handlade mat och så lagade Åke och hon en god middag. Vi drack ett glas bubbel innan och skålade för att vi var i säkerhet och tillsammans. Sedan åt vi och så satte vi oss igen och tittade på TV:n och hörde att det inte varit någon skottlossning någonstans i Stockholm. Så det var av någon anledning ett rykte bara!

Strax efter klockan 22 så hade de sagt ett tag att tunnelbanan så sakta börjat rulla igen, så jag gick ifrån Anna-Lotta och Åke. De var så goa och sa att jag var välkommen att sova kvar, om jag ville! Och skulle jag inte kunna ta mig hem om tunnelbanan inte skulle gå så var jag välkommen att komma tillbaka. Det kändes väldigt bra! Men tunnelbanan gick och jag kunde ta mig hem.

Idag är jag tagen av vad som hänt, så  klart. Men det verkar som att det var en ensam galning som gjort detta, och det är förhoppningsvis ingen större risk för att något mer ska ske just nu i alla fall. Och de verkar ha fått fast honom redan! Det som ändå är positivt mitt i all bedrövelse är att känna att folk tar hand om varandra när något sånt här händer. Folk pratar med varandra och hjälps åt, erbjuder hjälp på olika sätt. Och DET var underbart att märka! Terrorn, ondskan, kommer ALDRIG vinna!

Ta hand om varandra! Kram

8 reaktioner på ”Terrordåd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s