Thord gästbloggar

 

Jaha, då var jag tillbaka i Ukraina (jag kom hit för en månad sedan).
Redan förra perioden jag var här så ”bestämde” kompisens svägerska att det var lika bra att vi blev ett par officiellt och som vanligt här nere så har mannen inget att säga till om, det är bara att lyda 😉
Men jag blev glatt överraskad på flygplatsen när jag kom. Där stod ett tiotal människor med flaggor och ballonger, så jag kände mig som den värsta kändisen 🙂
Det visade sig att dom hade hyrt en minibuss och vi skulle till Chernobyl (det hade dom minsann hållit tyst om…).
Jag måste säga att det var en upplevelse att se. Jag kan inte med ord uttrycka vad jag kände när jag såg allt det övergivna, det var både fascinerande  och sorgligt att se. Men det är en upplevelse jag kommer att minnas för en lång tid och jag kan starkt rekommendera det. Det finns väldigt många Engelsktalande guider och för er som vill ha det på Svenska så kan jag sätter er i kontakt med en Svensktalande Ukrainska (hon talar bättre Svenska än vissa invandrare som har bott i sverige i över 20-30 år).
Dagen efter att jag/vi kom hem så gick vi till marknaden (mitt andra hem, jag kan gå där i timmar) och handlade. Det finns redan jordgubbar (inhemska) så vi köpte 2-3 liter och 1 liter grädde. Appropå grädde. Det är omöjligt att hitta 40% grädde i affärerna men skam den som ger sig…
Jag måste ge lite bakgrunds information innan jag fortsätter, känner jag.
Förutom alla vanliga affärer och marknader så finns det ”mormor” (бабушки). Det är privat personer som har en kolonilott eller tomt där dom odlar grönsaker för eget bruk, men dom säljer överflödet (för att få in extra pengar). Många har även egna kor (1-2 st) så dom säljer mjölk och vissa mjölkprodukter. Dom sitter alltså lite överallt, där det finns plats. Hos mig  så sitter dom ca 20 från min port. Så det är väldigt bekvämt att kila ner och köpa färska, och då menar jag verkligen färska grönsaker och frukter!
Det är av en av dom som jag/vi alltid köper mjölk av. Hos henne kan man välja kvälls eller morgon mjölk… och jag lovar, den smakar som barndomens mjölk, den som farmor eller mormor bjöd på 🙂
Men häromdagen när vi skulle köpa mjölk så frågade Olga (min sambo) henne om hon hade lite fetare grädde. Olga förklarade att jag kommer från Sverige (där av min dåliga Ryska) och att jag saknade min 40% grädde 🙂
Hon tittade på mig och sa. Jag förstår att du behöver fet grädde! (jag är väldigt smal), kom tillbaka i morgon så ska jag göra i ordning 1 liter men det blir på kvällsmjölken (jag föredrar morgonmjölken). Dagen där på när jag gick ner till henne så hade hon med sig 1 liter  40-45% grädde. Nu för tiden så säger jag till dagen innan så kan jag hämta grädden dagen efter. Det är vad jag kallar service!
Annars så händer det inte så mycket här nere, det är mest det vanliga vardagslivet som lunkar på.
Jo! Det höll jag på att glömma. Vi har varit nere i östra Ukraina (Mariupol) och hälsat på. Olgas dotter med familj bor kvar där nere och Olga har blivit mormor (vilket jag retar henne för så mycket jag kan 😀 ). Medan Olga satt och gosade med barnbarnet så visade min ”svärson” mig runt i staden, och jag kan ju glatt erkänna att det finns goda öl sorter där nere… 😉
En annan rolig sak som hände när vi satt och vilade våra trötta ben med en öl var att vid bordet brevid oss satt några soldater och pratade svenska! :O Självklart kunde jag inte låta bli, utan jag sa ett artigt ”Tjena tjena, leget då?”. Det var länge sedan jag såg så förvånade ansikten 😀
Och nu sitter jag och försöker planera nästa lilla resa. Jag vill till Gammelsvenskbyn och hälsa på. Jag vill verkligen prata Svenska med dom…

Men som vanligt har jag svårt att skriva om vardagen, det är lättare att svara på frågor, så om ni har några så fråga på! 🙂

2 reaktioner på ”Thord gästbloggar

 1. Roligt att läsa om ditt liv utomlands! Jag undrar om det är något du saknar där som finns i Sverige? Förutom grädden då 🙂 Men det löste ju sig. Är det tänkt att du ska stanna för gott där nu? Ska du arbeta där? Får man arbetstillstånd? Eller det fungerar kanske inte så?

  Gilla

  1. Om jag saknar något mer än grädden? Det skulle vara Kalles kaviar då 🙂
   Annars så finns allt (och mer därtill), det heter bara olika.

   Det är meningen att jag ska flytta hit för gott. Huvud skälet är rivjä… min älskade sambo 🙂 (hon har redan börjat till på bröllops klänning…)
   Det andra skälet är pengarna, jag lever så mycket billigare här än i Sverige.
   Jobba ska jag inte, jag har sjukpension, men det är inte svårt att få arbetstillstånd här. Dom gör allt dom kan för att underlätta sånt.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s