#metoo och sol-och-vårare

Ingen har väl missat den här kampanjen som sveper fram på sociala medier just nu, där kvinnor hashtaggar metoo för att visa att även de utsatts för ofredande från någon man? Först tänkte jag att jösses, jag har verkligen haft tur, jag har ju aldrig råkat ut för det!

Men efter att ha tänkt ett tag, och sett fler och fler skriva vad de råkat ut för så kände jag igen mig. Jo, just det, det har ju jag också varit med om! Män som blottar sig när man går förbi, män som erbjuder mig pengar för att se på när han onanerar och så vidare. Det har ju hänt mig oxå! Det är ju helt sjukt, när man tänker efter! Och nu verkar det bara växa, fler och fler kända kvinnor talar om vad de råkat ut för av kända män.

Med det här sagt så vill jag verkligen poängtera att det så klart inte är alla män! Så ni som inte kränker kvinnor behöver verkligen inte ta åt er. Däremot så vore det ju fint om ni sa ifrån till de män som gör det! Att ni inte accepterar det, eller skrattar med och hakar på den jargongen. Där kan förändringen börja.

Något annat jag nyligen råkat ut för är en sol-och-vårare. Jepp, ett skolboksexempel. Något som jag läst om, men ändå aldrig hört någon nära råkat ut för. Så på nåt sätt har jag ändå känt att det inte är nåt jag kommer råka ut för. Nu har jag det.

Nettis har tjatat på mig att jag måste träffa en karl. Och visst, det vore ju så klart trevligt, det tycker jag med. Men jag är dels lite bekväm och tycker att jag har det rätt bra som det är, och dels så är det ju inte så lätt att bara hitta någon.

Hur som helst så gick jag väl till slut in på en kontakt site och la upp en profil. Kikade runt lite och fick kontakt med några män. Babblade lite löst med dem, men nån valde bort mig och nån annan kände jag att det inte stämde med så det blev bara korta kontakter. Men så var det en man som jag började babbla med. Han sa att han var Australiensare, som bott i Zurich men nu var på väg att flytta till Sverige. Han ville börja om på ny kula. Han såg riktigt bra ut också, vilket inte gjorde saken sämre! När vi haft kontakt några dagar så berättade han att han skulle åka från Stockholm på ett jobb i Malaysia och vara borta minst 3 veckor. Rackarns att vi inte hade hunnit träffas innan han skulle åka, tyckte vi båda! Men vi skulle kunna hålla kontakten under tiden, menade han, och hinna lära känna varandra bättre via chattande tills han skulle komma tillbaka och vi kunde ses.

Så vi har chattat flera timmar om dagen, babblat på om allt mellan himmel och jord och haft skitkul! Skickat bilder till varandra och han har även skickat bilder på vad han sa var hans vuxna dotter. Det har känts som att vi lärt känna varandra hyfsat bra, trots allt. Vi har även pratat i telefon 1 gång. Han har dock varit ganska ”på”, pratat som att vi redan är ett par trots att vi inte ens setts. När jag sa att jag inte såg oss som ett par än så blev han först rätt upprörd men sen sa han att han kunde vänta in mig. Jag har tänkt att man ju dels är olika, dels kommer vi från olika länder så det kan ju vara kulturella skillnader och dessutom så pratar jag på ett för mig främmande språk, så en del kan nog vara språkförbistringar oxå.

Men så kom en grej då min stora varningsklocka började låta. HÖGT! Han berättade att han hade haft ett problem under dagen. jaha, vad var det då, frågade jag. Jo, han hade inte kunnat logga in på sin bank. Det var en ”high securety bank” och han trodde det kunde bero på att han nu försökte logga in från ett annat land. Sist han loggat in var han ju i Sverige, där banken visste att han var. Nu försökte han logga in från Malaysia och blev nekad åtkomst. Kunde jag hjälpa honom? Med vadå???? Jo, om han gav mig inloggningsuppgifter och lösenord för att se om det gick att logga in från Sverige. Jag var klart misstänksam, men tänkte att jag spelar med så får vi se vad han vill att jag ska göra.

Så han skickar sina uppgifter och jag kommer in utan problem. Jag googlade snabbt först på banken för att se om den fanns, och det gjorde den. Jag talar om att jag är inne och han guidar mig fram till vart jag ska gå in. Jag tänker att han kanske vill att jag ska betala nån räkning från hans konto, eller flytta över pengar till ett annat konto eller nåt. Men, jag tyckte fortfarande att det var klart skumt! I alla fall så ser jag att det står ”account deactivated”, och jag var så dum att jag sa det till honom. Jag kom på direkt att jag ju skulle ha avvaktat och sett vad han skulle be mig göra där inne. Nu inser jag att det var som jag misstänkte, han ville att jag skulle se vilken jättesumma pengar det stod på saldot… Han säger att då har kontot stängts ner av säkerhetsskäl för att någon, han, försökt komma in från ett främmande land. Så han skulle kontakta banken imorgon. Så sen var det inte mer med det.

Jag kände mig fortfarande tveksam till honom efter det där, men hängde med och tänkte att så länge han inte ber mig om pengar så kan det ju faktiskt ändå vara så att han är shysst. Så vi fortsatte ha kontakt, och hade kul i våra chattar. I ca 4 veckor babblade vi i stort sett dagligen.

Men så kommer då en kväll då han berättar att det var strul på jobbet, uppdraget, han var på och att han behövde köpa in mer material för att kunna slutföra. Om han inte blir klar i tid så skulle han, enligt kontraktet, få betala straffavgift. Och han hade pratat med banken och det skulle ta flera veckor innan de kunde öppna hans konto om han inte personligen kom in på bankkontoret. Som ju ligger i Melbourne, Australien. Nä men oj då…. Och här började jag få problem att höra för nu ljöd inte bara varningsklockor utan hela alarm! Jag sa att nä, stackars dig, vad jobbigt. Hoppas du löser det! Spelade lite dum och bara spelade med. Ja, han visste inte hur han skulle göra, han måste be att få låna pengar. Ja, gör det, sa jag, be om ett banklån. Njae, banken kunde tyvärr inte hjälpa honom nu, sa han. Oj då, nähä, ja, jag hoppas du löser det, svarade jag och började prata om annat. Men han återkom till ämnet och sa att han ville fråga om han kunde få låna pengar av mig, han kunde ju betala tillbaka om några veckor.

Jag svarade att jag har inga pengar att låna ut. Kort och koncist. Fick ett ok tillbaka, lika kort och koncist. Sen var det tyst i nästan 10 minuter, så jag skrev :Vad tyst du blev. Jag hade ju så klart förstått hur det låg till, men tyckte han kunde få vrida sig lite på kroken. Vad vill du att jag ska säga, svarar han då. Jaha, så om du inte får låna pengar av mig har du inget mer att säga mig, svarade jag. Och då fick jag höra att det ett var SÅ elakt svar! Nu ångrade han att han frågat, han hade frågat out of friendship, faktiskt. Och nu var jag elak!

Då skrev jag att det här ju var som taget ur en handbok för sol-och-vårare. Men tänk, då försvann han! Antingen så blockade han mig, eller så tog han bort den chatt-appen. Och hans profil på dating-appen var oxå borta i samma stund. För jag gick ju in och skulle anmäla honom där, och det hade han visst redan räknat ut. Telefonnumret är antagligen bara ett kontantkort, så han är nog lost nu. Har funderat på att polisanmäla, men jag är ju rätt säker på att namnet är falskt och jag vet ju faktiskt inte ens om bilderna ens är han?

Nåt som gläder mig i all den här röran är att han lagt ner en jäkla massa tid på det här, och inte fått ett öre för besväret! Taskig timpenning!

Men sprid gärna hans bild och namn ifall han försöker använda sig av samma igen för att lura någon annan. Han kallade sig Gary Scott, mellannamn Roberto. Och han sa att hans dotter heter Evabelle Scott.

11 reaktioner på ”#metoo och sol-och-vårare

 1. Va, är du inte blond och blåögd? 😀 😀
  Jag fattar inte att det verkligen finns män och kvinnor som går på sånt där. Jag tycker att det (som du säger) går igång alla möjliga larm när man träffar på sådan människor

  Gilla

 2. Vilken tur att ditt larmsystem fungerar!
  Jag blir lite nyfiken på vem det är som sitter där på andra sidan och faktiskt försöker lura folk på pengar såhär. Jag har läst lite andra historier, men detta är första gången som jag hör att han låter något logga in på en bank för att visa hur mycket pengar han faktiskt har. (otur för honom att du såg att det var ”deactivated”). …
  Jag har fått brev från Hong Kong om att jag kan vara arvinge till en med mitt efternamn som har lämnat en massa pengar efter sig. Jag skulle kunna få ut arvet om jag bekostade den juridiska proceduren … Ha Ha!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s