Rädsla

Läser i olika bloggar om folk som råkat illa ut på olika sätt och nu lever med rädsla. En har blivit misshandlad och gärningsmannen har fått kontaktförbud, men bryter mot det. En annan har varit med om något otäckt på stan och känner sig otrygg. Och många, många åker inte tunnelbana hem sena kvällar och nätter och så vidare.

Jag har nog dels haft tur, och så är jag kanske lite korkad. För jag är inte rädd. Jag tar alltid tunnelbanan hem, även mitt i natten när jag nu nån gång är ute sent. Och jag går hem från tunnelbanan. Visst tänker jag på vilken väg jag väljer och så vidare, men annars så knatar jag på. Jag är tacksam dels för att jag inte har råkat illa ut, men oxå för att jag inte är rädd och känner mig begränsad. 

Jag har haft inbrott hemma en gång. I min förra lägenhet, dörren var i flisor en dag när jag kom från jobbet. Och min första känsla? Allra först förvåning. Som snabbt övergick i ilska!! J*klar vad arg jag var när jag STORMADE in för att skälla ut dem! Som tur var, för mig, så var de inte kvar. Då hade jag antagligen råkat illa ut, det inser jag, men då var jag bara så fly förbannad att jag inte tänkte på det. Polisen kom och hyresvärden kom och fixade dörren hjälpligt. Och så fick jag inte röra något för det skulle komma andra poliser och leta fingeravtryck dagen därpå. Så jag tassade bara in och hämtade tandborsten och så sov jag hos M och L den natten. Dagen därpå så kom polisen och kollade runt och letade avtryck och sen fick jag plocka i ordning hemma. Det var ju en aning rörigt, kan man säga. Men de hade bara stulit smycken och stökat till, de hade inte sönder en massa. 

När jag höll på och fixade och städade efter dem så tänkte jag mycket på hur det skulle kännas att bo där. Någon hade varit inne, i mitt hem, oinbjuden och ovälkommen! Men när jag hade städat och sedan fått en ny dörr så kände jag mig trygg igen. Det var som att jag ”återerövrade” mitt hem, jag städade bort dem. Och så tänkte jag lite krasst att vem har hört om nån som har haft inbrott 2 gånger? Det kan inte vara så många! Den lägenheten var dessutom på nedre botten, med 2 fönster i markplan. Så jag hade nog snarare trott att om jag nån gång skulle fått inbrott så skulle de tagit sig in genom ett fönster. Men de gick in genom dörren. Och antingen så hade de järnkoll eller jättetur, för grannen på samma våningsplan var hemma och var mammaledig. Men hon var borta över dan, just då.

Hur som helst, jag är glad att jag inte blev rädd och otrygg efter inbrottet! Och ännu gladare och tacksam är jag att jag inte råkat ut för något värre! Jag kan verkligen förstå om man blir rädd och känner sig otrygg efter att man råkat illa ut. Det kan inte vara lätt, man blir ju så begränsad. Och självklart ska man vara försiktig och vara rädd om sig. Jag menar inte att jag är dumdristig. Men jag är tacksam att jag vågar vara ute sent om jag vill, och att jag inte är rädd att ta tunnelbanan hem.

6 reaktioner på ”Rädsla

 1. Det är bra att inte gå omkring och vara rädd, samtidigt förstår jag dom som är det. Jag bor i en liten stad men här händer mycket, rån så gott som varje helg. Och eftersom jag bor centralt så är det ju här det händer. Kommer jag hem jättesent tar jag taxi. Finns dom som blivit rånade på morgonen med. Tänker på Japan som jag nyss besökt, där förekommer knappt någon kriminalitet alls. Så en liten stad i Skåne är faktiskt farligare än Tokyo!!

  Gilla

  1. Det är helt galet,det händer verkligen mycket skit! Men som du säger, folk råkar illa ut mitt på dagen oxå, så ska man vara helt säker kan man ju aldrig gå ut.

   Gilla

 2. Jag har tur som har en man som kan hämta mej så jag slipper åka på annat sätt. Att ha inbrott är inte så lustigt men livet går vidare. Och det är skönt att lämna det bakom sig.

  Gilla

 3. Vi har haft många inbrott i området de senaste åren – och en av grannarna har faktiskt haft inbrott två gånger på mindre än ett halvår… 😦
  Efter att sonen blev knivrånad mitt på da’n en fredag ute hos oss så går vi alltid och möter varandra, eller hämtar med bilen… 😦

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s