Nattdockan

Sovmorgon idag eftersom jag börjar jobba klockan 14. Me like! Och jag vaknade av mig själv, vid 8.30. Låg och drog mig en stund innan jag klev upp.

Av någon anledning kom jag då att tänka på en docka som jag hade som barn. Jag fick den när jag bara var några månader gammal, och när mamma la ner den i sängen till mig så hade jag direkt kramat om den. Sen följde den mig i många år! Det var ett dockhuvud, men utan hår och bara ditmålade ögon, så den blinkade inte eller så. Sen var kroppen i tyg, med nån stoppning, så den var mjuk (och go!). Jag kan minnas exakt hur den var att ta i, att känna på huvudet, och hur den doftade. Jag kallade den alltid för nattdockan av nån anledning. Ändå var den min käraste sak i många år! Jag vet att mamma frågade om den skulle ha ett namn, och då sa jag att den hette vårt efternamn. Men jag kallade den alltid nattdockan. Så det var liksom namnet.

Då och då så sydde mormor ny kropp åt henne, när den förra blivit smutsig. En gång så tog hon något rutigt tyg, och jag blev helt förtvivlad! -Hon har väl inte rutigt skinn heller?! Mormor försökte med att det var pyjamasen, men nej! Det var det ju inte, den gick ju inte att ta av!! Mormor gjorde en ny kropp innan det var dags att sova. Lilla mormor!!

Mormor sydde oxå en dress till henne i rött blankt tyg. Byxor och en liten jacka. Det var jättefint, och jag älskade det! Men, Nattdockan (nu skriver jag det som ett namn, för det var vad jag kallade henne) var inte en docka som jag lekte med så. Hon var ingen leksak, utan en… Ja, trygghet. Min sovvän, tror jag. Så även om jag var glad åt kläderna så var de sällan på. Men jag minns att jag tyckte de var så fina, och att tyget var så lent.

Jag vet att jag har henne kvar nånstans. Tror att hon ligger i en kartong i källaren. Eller i något av överskåpen i hallen. Jag kommer aldrig göra mig av med henne! Jag kanske ska ha henne framme, i sovrummet?

2 reaktioner på ”Nattdockan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s