Kläder

Idag har jag min blommiga kostym på mig.

Jag tycker den är så snygg! Men… Jag känner mig inte bekväm i kavaj. Det är så snyggt när andra har det. Men jag tycker det känns stelt, som att jag har ett ytterplagg på mig inne. Så rätt snart brukar den åka av. Idag satte jag ett brett resårskärp i midjan, får se om det kanske kan göra att jag känner mig mindre som att jag har en jacka på mig. Varför det nu skulle det…

Apropå kläder. Jag kom att tänka på när jag skulle gå ut 9:an. Alla tjejer pratade om att de skulle köpa ny klänning, och många även nya skor. Jag och Wilbur var lite fröknarna tvärtemot. Vi bestämde att vi minsann skulle ha läderhausen (såna där Tyroler-shorts), vit t-tröja och plastsandaler! Så det så! Vi lovade varandra, dyrt och heligt, att vad som än hände så skulle vi ha det på oss på avslutningen! Ingen av oss var tvärtemot att vi ville komma själv i det…

Nån vecka innan avslutningen kommer en lärare och frågar om jag kan läsa en dikt på skolgården när rektorn hållit sitt tal. Visst, inga problem!! Läraren visste inte om mina klädplaner. Hon frågade den skötsamma tjejen, som inte var rädd att prata inför folk, bara. Att jag just den dagen bestämt mig för en minirevolt hade hon ingen aning om.

Avslutningsdagen kom, med strålande sol, minns jag. Mamma var med, vilda hästar hade inte kunnat få henne att stanna hemma. Wilbur, och jag tror hennes mamma oxå, kom och jo då, vi hade båda på oss läderhausen, vit t-tröja och plastsandaler. Mina var blå. Alla andra tjejer hade klänning, de flesta vit. Och fina sandaletter eller pumps. Vi stack ut.

Och jag kliver upp på scenen och läser min dikt, inför alla. I vår skola gick man från 1:a klass till 9:onde, så det var knökfullt på skolgården. Vad jag minns så var det ändå ingen som sa nåt om vår klädsel. Jag hade ju talat om för mamma om våra planer, och jag minns inte att hon protesterade heller.

Vad jag särskilt minns, förutom våra kläder, är känslan av frihet när vi gick därifrån. Wilbur och jag skuttade, hoppade och sprang!! Och sa om och om igen: vi har slutat skolan!! 9 år, vi behöver aldrig mer gå i skolan om vi inte vill!! Vi måste inte plugga mer!! Ingen kan tvinga oss!!

Vi gick båda på gymnasiet sedan, men just känslan av att kunna bestämma själv, var så stark och så skön!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s