Tankar i dessa tider

Jag läste en så bra formulering nyss på Facebook; Vi ställer inte in, vi ställer om. Den gillade jag! Vi har ju alla plötsligt fått lov att förhålla oss till något vi i vårt land varit förskonade ifrån tidigare. Katastrofer av alla de slag är sånt man bara läser om, och tycker att ”stackars de som drabbats”. I Sverige har vi ju sluppit både riktiga naturkatastrofer och hemska farsoter tidigare. Men nu drabbas vi oxå. Och alla tycker, tänker och har åsikter. Så klart. Antingen gör myndigheterna fel, eller för lite, eller för mycket. Jag vet lika lite som nån annan vad som faktiskt är rätt att göra. Men jag känner mig ändå ganska trygg med Folkhälsomyndighetens råd, och vad andra myndigheter går ut med.

Igår så ökade antalet döda på grund av Coronaviruset dramatiskt, och det stod att läsa att ”nu är stormen här”. Jag vet inte vad i den formuleringen det var, men den skrämde mig. Fy, nu ÄR det på riktigt, nu släpps nåt hemskt lös.

Det här är ju absolut på riktigt, och ändå så känns det på nåt sätt nästan overkligt, tycker jag. Trygga Sverige, vi brukar ju alltid klara oss. Men nu? Nä, vi skonas inte. Virus tar inte hänsyn till landsgränser.

Samma person som skrev ”Vi ställer inte in, vi ställer om” skrev oxå att hon satt upp en lapp i sin farstu att om någon granne behöver hjälp att handla nu så hjälper hon gärna till. Så bra! Jag gjorde igår likadant, skrev att om någon är i riskgrupp eller sjuk och behöver få hem mat så kan de ringa mig. Det goda som kan komma ut av det här är ändå det att vi sluter upp och hjälps åt! Det är fint, tycker jag! Den känslan fick jag oxå efter terrodådet på Drottninggatan, folk hjälptes åt, gav varandra skjuts, kom med mat och kaffe till poliserna och liknande. Nu får vi göra likadant, hjälpa till med det man kan.

2 reaktioner på ”Tankar i dessa tider

  1. Jag håller helt med om ditt förhållningssätt! Även om det känns oroligt får vi inte sluta leva, utan göra det bästa av det – med förnuft förstås! Jag tror också att hur myndigheterna än gör, så kommer de att få kritik. De kommer aldrig att kunna göra alla nöjda. Det jag däremot skräms av är alla som tror sig veta bättre än myndigheterna och hur enkelt de kan sprida sina budskap! Vad är det som gör att de tror sig veta bättre än den samlade expertisen? För mig är det rimligt att tro att Folkhälsomyndigheten m.fl. har på den bästa tillgängliga informationen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s